Sosyal Medya

Güncel

Dugin: Bugün Erdoğan’lı Türkiye hiç olmadığı kadar özgür

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başstratejisti Aleksander Dugin, önemli değerlendirmelerde bulundu.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in baÅŸstratejisti Aleksander Dugin, OrtadoÄŸu’daki son geliÅŸmeleri ve Türkiye’nin bölge politikalarındaki önemini deÄŸerlendirdi.

''TEK ODAK ERDOÄžAN''

OrtadoÄŸu halklarının kimlik bunalımı yaÅŸadığını vurgulayan Dugin, Rusya, Ä°ran ve Türkiye’nin parçalanmaya engel olacak ittifakı kurduÄŸuna dikkat çekti ve Kürtlere bir misyon yükleyebilecek tek odağın ErdoÄŸan olduÄŸunu söyledi.

''TÃœRKÄ°YE Ä°ÅžGAL EDÄ°LECEKTÄ°''

15 Temmuz kanlı darbe giriÅŸimi ve Ankara-Moskova diyaloguna iliÅŸkin de çarpıcı açıklamalarda bulunan Dugin, ''FETÖ amacına ulaÅŸsaydı Türkiye iÅŸgal edilecekti.''  dedi.

Çok yakın bir zamanda Erbil’e gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz ziyaretle baÅŸlayalım… Türkiye’de ‘manidar’ bulanlar oldu. Bu ziyareti, Rusya’nın Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumuna destek olarak ele alabilir miyiz?

Ben OrtadoÄŸu jeopolitiÄŸiyle ilgilenen biriyim. Bölgede barışa katkıda bulunan tüm aktörlerle görüşürüm. EÄŸer durumdan azade durursak, Ä°srail veya ABD’li güçler Kürtleri kullanacaklar. 
 
Ä°srail ve ABD ‘Kürtleri’ nasıl kullanacak?

Onları manipüle ederek Suriye’yi, Türkiye’yi ve Ä°ran’ı yıkacaklar. Fakat aynı zamanda Kürtleri korkutmamamız gerekiyor. Onlara saygı duymalıyız ve Avrasya projesine dahil etmeliyiz. Kürt devleti kurulursa ABD’nin eline bırakılmamalı. Onlar bunu bölgeyi karıştırmak için istiyorlar.

Herhangi bir grubu ABD’nin eline teslim etmek daha fazla kana sebep olacaktır. 
 
Kürtlerin Avrasyacı projenin bir parçası olacağına inanıyor musunuz?

Bölgedeki ABD etkisini kırmalıyız. Kürtler bizim tarafımızda olmalı. Mesela Barzani yönetimi Türkiye’ye karşı deÄŸil. Ankara için sorun terör grupları, yani PYD ve PKK. Özellikle bu dönemde ABD daha çok PYD’ye odaklandı. Suriye’nin kuzeyinde altı tane askeri üsleri var, Rusya’nın veya Türkiye’nin söz sahibi olmasını istemiyorlar. 
 
Yani PYD, ABD için sadece basit bir araç?

Kürtler bölgede devlet sahibi olmak istiyor. ABD de bu isteÄŸi kendi çıkarları için kullanıyor. Bence Ankara’nın bölgedeki etkisi çok yüksek. Rusya bir baÅŸka güç odağı. Ä°ran’ı da katabiliriz. Dolayısıyla, Kürt faktörünü korkutmadan nasıl bir sonuç bulacağız buna odaklanmalıyız.
 
Fakat bir ‘bölücülük’ gerçeÄŸi de var?

Türkiye’yi anlıyorum. Bölgede PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin hareketlerinden endiÅŸe duyuyor. PYD Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor. Kürtler kimliklerini bilmiyorlar. Türkiye onlara bir kimlik, görev sunabilir.

OrtadoÄŸu’da bunu yapabilecek tek güç CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan. Fakat farklı ideolojilerin çatışması nedeniyle bu potansiyelini ortaya çıkaramıyor. Birlikte hareket etmeliyiz Rusya ve Türkiye Atlantikçilerin OrtadoÄŸu’yu parçalamasına izin vermemeli.

Moskova ve Ankara için Irak ile Suriye’nin toprak bütünlüğü vazgeçilmez bir ilke. Fakat bu bağımsızlık talepleriyle çeliÅŸmiyor mu?

Haklısınız. Bu bir çeliÅŸki. Bu sorunu yaratan da terör örgütlerini kullanarak bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırmayı hedefleyen ABD. Fakat kimse bu duruma bir anda gelmedi. Kürtlerin de kullanılmalarının bir arka planı var. BaÄŸdat hükümeti onları yok saydı. Irak’ta ve Suriye’de DEAÅž eliyle katledildiler.

ABD de DEAÅž’ı destekleyerek buna izin verdi. Kürtlerin kucağına geleceÄŸini biliyordu. Artık buradaki yönetimler kültürel, dini ve etnik kimliklere hiçbir ÅŸey vaat etmiyor. Dolayısıyla sorun aslında bu ülkelerdeki ulusal kimlik sorunu. Ben de BaÅŸkanınız ErdoÄŸan’ın tezine katılıyorum.

Toprak bütünlüğünü savunmalıyız ama şöyle bir durumda bu teknik seviyede mümkün deÄŸil. Bütünlüğü saÄŸlayacak bir umut ışığı vermeliyiz.  
 
ABD Suriye’de PYD’yi kullanıyor dediniz. Moskova da PYD’ye olan ilgisini esirgemedi. Afrin’de hala Rus bayrakları dalgalanıyor. Rusya’nın bölgede PYD’ye yönelik stratejisi nedir? ABD’den farkınız nedir bu anlamda?

Rusya’nın pozisyonu Suriye’deki tüm grupları bir arada tutmak. Rusya’nın PYD’yi Türkiye’ye karşı kullanma niyeti ve amacı yok. Türk stratejisini anlıyoruz ama Kürtleri ABD’nin eline bırakamayız. ABD hem Türkiye’ye hem de Esad’a karşı PYD’yi kullanıyor. Türkmenler, Nusayriler, Kürtler ve Sünni Araplar bir araya gelmeli.

SöylendiÄŸi gibi, Kremlin Sünni Arapları toptan suçlamıyor, aşırıcılığa karşı çıkıyor. Öte yandan Suriyeli Kürtler arasında da birlik düşüncesi çok yaygın. Åžam’da da ciddi bir Kürt nüfus var. Ayrımcı uygulamalara giderlerse, baÅŸkenttekilere ne olacağını düşünmekle yükümlüler.

Sizce Ä°ran’ın son dönem uygulamaları Moskova’nın planlarıyla çeliÅŸmiyor mu? Akdeniz’e ulaÅŸan bir koridor oluÅŸturmak ve bölgeyi ÅžiileÅŸtirmek istiyorlar. Hatta kısa süre önce HaÅŸdi Åžabi sınırı geçerek bölgeye girdi.

Bence Åžiiler, Avrasyacılığın jeopolitik bir kolu. Åžia sadece bir inancı temsil etmiyor. Biz, onları bir müttefik olarak görüyoruz. Vahabi ve selefilere karşı güçlü bir müttefik. Klasik Sünni Ä°slamla vahabi-selefilik arasında büyük bir fark var. Çünkü bu aşırıcı düşünceler Åžia’yı inkâr ediyor, tıpkı Sufi Ä°slam gibi ona da karşı.

Åžiiler sadece kendileri için deÄŸil Sünniler için de mücadele veriyorlar. 

ŞİİLER VE SÜNNİLER ORTAKLIĞA MAHKUM

Åžiilerin Sünnileri de savunduÄŸu söylemek çok güç. Åžiiler bölgede DEAÅž’tan alamadığı intikamı Sünniler üzerinden alıyor. Milislerin Sünni sivillere yönelik katliamları ortada.
 
Bence Sünni Ä°slam’a  odaklanmalıyız. Çünkü selefilik içine sızmaya çalışıyor. Arap milliyetçiliÄŸini kullanıyorlar. Geleneksel Sünni Ä°slam’ı deÄŸiÅŸtirerek selefiliÄŸi yerine ikame ediyorlar. ABD, Åžia’yı sekter olarak gösteriyor. Bu doÄŸru deÄŸil. Yüzyıllar boyunca Sünniler ve Åžiiler barış içerisinde yaÅŸadılar.
 
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nu yıkan güç de vahabilikti. Ä°ran ile Türkiye arasındaki rekabeti anlıyorum. Ama sorunlar Osmanlı’da yoktu. Rumi-Sufi geleneÄŸi düşünün. Bu gelenekte de Åžiilerden esintiler var. Bölgede yeniden bir güç dengesi kurmalıyız. EÄŸer barış istiyorsak Åžiiler ile Sünnilerin ortaklığına mahkumuz. 

15 TEMMUZ’DA PKK VE DEAÅž Ä°ÅžGALE GÄ°RÄ°ÅžECEKTÄ°
 
15 Temmuz’un ardından sizin veya Putin’in o günün akÅŸam saatlerinde darbe haberini verdiÄŸinize dair söylentiler çıktı. Moskova’nın Türkiye lehine bir rolü oldu mu o gün?

İlişkilerin tekrar gelişmesinin ardından bir şeyler gerçekleşeceğini anladık. Darbe girişiminin zamanlaması manidardı. Erdoğan gibi güçlü bir adam var karşınızda ve bunu yıkmaya çalışıyorsunuz, üstelik Rusya-Türkiye ilişkilerinin geliştiği bir dönemde. Bu son derece mantıklı küreselciler açısından.

Erbil’deyken çok ilginç bir ÅŸey öğrendim. O sırada PKK’nın hazırlıklarını tamamladığını söylediler. Önceden darbe haberini ABD’den almışlar ve Türkiye’de yönetimin deÄŸiÅŸmesiyle hemen ayaklanacakları bir senaryo geliÅŸtirmiÅŸler. Darbenin baÅŸarılı olduÄŸunu ve ErdoÄŸan’ın gittiÄŸini düşünün. Darbe, PKK’nın da içerisinde bulunduÄŸu bir ABD senaryosuydu.
 
Bunu kim söyledi? Hangi gruplardan bahsediyorsunuz? 

Bilgi kaynağım jeopolitik manzaranın farkında biri. Darbe giriÅŸimi Türk devletini yıkmak istiyordu. Türkiye’nin bölünme projesinin bir ayağıydı. Tıpkı Irak’taki gibi. Belki ardından bir iÅŸgal gelecekti. Bir yanda DEAÅž diÄŸer taraftan da PKK’nın saldırdığı parçalanmış bir Türkiye. Libya’ya Irak’a Afganistan’a bakın. 
 
CIA İNTİKAM ALMAK İÇİN ÇALIŞACAKTIR
 
Yeni kitabınızda FETÖ’nün vadesinin dolduÄŸunu ve CIA’in yeni bir örgütle saldıracağını söylüyorsunuz. Biraz bu tezinizi açar mısınız?

Bu saatten sonra küreselcilerin Türkiye hakkında olumlu bir senaryosunun olması mümkün deÄŸil. ErdoÄŸan FETÖ’yü temizledikten sonra CIA yeni araç bulmak durumunda. Ä°ntikam isteyecektir. 

ABD’de deÄŸiÅŸen yönetimin, yeni BaÅŸkan Trump’ın buna bakışı nasıl olur?

Trump Amerikası farklı bir konumda. Trump da izole edilmiÅŸ. O diÄŸerleri gibi küreselci biri deÄŸil, ErdoÄŸan’la düşmanları aynı. Bunun farkına Trump da varacaktır. 
 
16 Nisan referandumunun ve çıkan Evet sonucunun sürece bir etkisi olur mu?

Atlantikçi yerleÅŸikler ya da derin Amerika, Türkiye’yi istikrarsızlaÅŸtırmak için çalışmaya devam edecek. Bundan sonra ErdoÄŸan’a karşı DEAÅž ve PKK kartlarını kullanacaklar. Elbette ErdoÄŸan referandumu kazandıktan sonra eli güçlendi. Bu Türkiye için bir ÅŸans. Sonuç Türkiye’nin yararına.
 
Küreselciler nasıl bir Türkiye istiyor? DEAŞ ile PKK gibi artık herkesin bildiği yöntemlerde kalırlar mı?

Atlantikçiler, yani küreselciler, Türkiye’deki siyasi ayrışmaları da kaşıyacaktır. ErdoÄŸan’ın reformlarına karşı çıkanlara oynayacaklardır. Atlantikçi aÄŸ, NATO üyesi bağımlı bir Türkiye istiyor. Bugün ErdoÄŸan’lı Türkiye hiç olmadığı kadar özgür. Türk halkı artık yeni bir kimliÄŸe sahip.

Temmuz kanlı darbe girişimi küresel planda da bir kırılma yarattı mı? Süreci nasıl okuyorsunuz?

Bundan sonra ABD ve küreselcilerin karşısında daha ciddi bir şekilde duracağız. Trump da bunun bir parçası. Realist politikaların değeri kavrandı. Bölgede ve dünyada yeni dengeler gözetilecektir. Mücadelede küreselcilere karşı olacaktır. Diyalog daha fazla olacak. Gerçeklik ve farklılık daha değerli artık.

Farklılıklara saygı duyan bir yaklaşım geliştirmeden yeni tabloda yer alamazsınız.

Türkiye’de çok üzücü bir suikast gerçekleÅŸti. Rus elçi Andrey Karlov bir FETÖ militanı tarafından öldürüldü. FETÖ ile mücadelede Rusya ve Türkiye nasıl ortaklaÅŸacak? 

Öncelikle söylemek isterim ki Karlov suikastı büyük bir suçtu. Bu suç sadece bize deÄŸil, Türkiye-Rusya iliÅŸkilerine karşı da iÅŸlendi. EÄŸer Karlov’un vefatının ardından Kremlin’den gelen tepkiye bakarsanız durumun farkında olduÄŸumuzu görürsünüz. Ekonomik veya politik hiçbir önyargıya mahal vermeden, hedefin kim olduÄŸunu anlayarak hareket ettik.

Hislerle deÄŸil jeopolitik ajandaya göre hareket ettik. Putin bunu jeopolitik bir cinayet olarak gördü. Diplomatik bir emir verdi ve denge gözetti. Ãœzücü bir olaydı ancak ErdoÄŸan ve Rusya’yı hedef aldığını biliyorduk. Çünkü bu sefer ErdoÄŸan ve Putin durumu anladı.

Rus uçağının düşürüldüğü zamanki hataya düşülmedi. Jeopolitik öncelikler daha önemliydi ve hislerin önüne geçmeliydi.

MEHMET HAKAN KEKEÇ / ŞERİF EGEMEN AHMET /STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.